top of page
Sök
  • Skribentens bildFranzi Holistic Body

Finns det olika former av PCOS?


Livmoder med äggstockar och flera äggblåsor
Olika Former av PCOS

Det är väl så att det inte finns ett direkt svar på det. Inte heller någon direkt forskning.


Men när man ser på olika kvinnor med PCOS så visar det sig att vissa symptom och diagnoser inträffar i samband med PCOS. När man läser på lite så ser man också, på engelskspråkiga sidor, att man kan definiera PCOS i olika former.

I svenska vården hittar eller få man inte information om det, för det finns ingen klargörande forskning om det. I stort sätt kan man skilja på 4 olika PCOS typer, det kan man även läsa om på Lara Bridens Hemsida. Hon är naturläkare och menstruations revolutionär.

Jag personligen tycker det ger bra hjälp för att kunna orientera sig och anpassa sin livsstil efter det.


Vilka är de 4olika PCOS?


Insulinresistent PCOS

Detta drabbar de flesta.

Hos en insulinresistens svarar kroppen inte längre på insulinet. Symtom kan påminna om insulinbrist (Diabetes) trots normala eller ofta höga nivåer av insulin i blodet. Risker som finns med insulinresistens är att man utvecklar diabetes typ 2, metabola syndromet och / eller hjärt- och kärlsjukdomar. Insulinresistens kan orsakas av transfetter, socker, rökning och miljögiftiga ämnen.

För högt insulin och leptin stimulerar äggstockarna att producera mer testosteron och hindrar därmed ägglossningen.


Är du prediabetiker, alltså känner du dig trött, ofta hungrig, har bukfetma eller övervikt och/eller har onormalt glukostoleransprov? Du kan ha förhöjt insulinvärde och du kan också ha förhöjt LH (luteiniserande hormon).


Vad kan du göra?

Det första du kan göra är att sluta äta socker. Hög dos av fruktos påverkar insulinresistens. En liten dos fruktos är inte farligt. För att förbättra insulinkänsligheten kan man överväga lätt periodisk fasta. Kosttillskott vid insulinresistens är magnesium, lipoinsyra, inositol och berberin. P-piller är inte en behandling för denna typ av PCOS, trots det fortsätter man skriva ut det som en behandlingsmetod av PCOS eftersom det försämrar insulinkänsligheten. En förbättring av PCOS symtomen av den typen är långsam och kan pågå ett halvt år upp till ett år.


Inflammatorisk PCOS

Inflammation är ett problem vid PCOS eftersom det förhindrar ägglossningen, stör hormonreceptorer och stimulerar bi-njurarna såsom DHEA (prohormon till testosteron) och androstenedion som är ett mellansteg i den biokemiska syntesväg som producerar manliga och kvinnliga könshormoner.

Inflammation eller kronisk immunaktivering kommer ifrån stress, miljögifter, tarmpermeabilitet (genomsläpplighet i tarmhinnan) och inflammatoriska livsmedel som gluten eller kasein (som är en stor del av mjölkprotein).


Har du återkommande infektioner, huvudvärk, ledvärk eller hudåkommor. Om ditt blodprov visar inflammatoriska biomarkörer som vitamin D brist, onormalt blodvärde, förhöjda C-RP, antikroppar mot sköldkörteln eller glutenantikroppar. Du kan ha förhöjd DHEA eller androstenedion och ett positivt urinprov för intestinal permeabilitet.


Vad kan du göra?

Ta bort inflammatoriska livsmedel som socker, vete (gluten) och mejeriprodukter (kasein).

Minska stress! Minska exponering för miljögiftiga ämnen som bekämpningsmedel och plast.

Om du tar zink, berberin och probiotika kan du behandla intestinal permeabilitet.

Tillsätt magnesium eftersom det är antiinflammatoriskt och normaliserar bi-njurhormon (HPA-axel). Förändringar sker gradvis och långsamt under 6-9 månader.


PCOS efter avslut med P-piller

Hormonella preventivmedel så som p-piller undertrycker ägglossning för att undvika en graviditet. För de flesta kvinnor kan PCOS uppstå tillfälligt efter avbruten intagning av p-piller, för vissa kan det hålla kvar i flera månader eller till och med år. Det är rätt ovanligt att få diagnosen PCOS under den perioden. Det behövs mycket mer forskning inom det området och vissa experter nekar en koppling mellan PCOS och intag av p-piller. Men ändå verkar det så att det är den näst vanligaste formen av PCOS.


Har du haft regelbundna menscykel innan du började ta p-piller? Du har kanske förhöjd LH-värde men det är inget måste den kan också var normalt.


Vad kan du göra?

Här hänvisar jag dig till Lara Bridens hemsida för mer information.Binjure PCOS eller PCOS av okänd orsak

Binjure PCOS betyder att du har förhöjda binjure androgener såsom DHEAS (dehydroepiandrosteron sulfat). Du har regelbunden ägglossning och normala testosteronvärden. Binjure PCOS står för 10% av PCOS.


Binjure PCOS drivs inte av insulinresistens eller inflammation. Istället är det genetiskt och en onormal reaktion på stress.


Vad kan du göra?

Minska stress, tillsätt magnesium, adaptogener örter (naturliga örter mot stress) och vitamin B5

Det finns ytterligare orsaker till okänd PCOS:

Sköldkörtelsjukdom (äggstockar behöver T-3, ett sköldkörtelhormon), för stort intag av soja kan ge effekt som en antiöstrogen och blockera ägglossningen (inte hos alla kvinnor), zinkbrist (som kan utveckla sig i samband med vegetarisk- eller vegansk kosthållning), jodbrist, sötningsmedel (aspartam, cyklamat, sukralos och sackarin) försämrar insulin- och leptinsignaleringen som i sin tur kan påverkar insulinresistens, för snabb och stor viktminskning.

Alla ovan nämnda orsaker kan förhindra ägglossningen. Åtgärdar du de orsaker löser sig problemet i de flesta fall inom några månaderna.Källor och referenser:

Lara Briden [Lara Briden är en naturopatisk läkare och bästsäljande författare av böckerna Period Repair Manual and Hormone Repair Manual - praktiska guider för behandling av periodproblem med näring, kosttillskott och bioidentical hormoner.]

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Post: Blog2 Post
bottom of page