top of page
Sök
 • Skribentens bildFranzi Holistic Body

Topp 5 tesorter för dig med PCOS


Börja introducera en mysig te stund några gånger om dagen för dig och din PCOS.

Örtteer som pepparmynta, kamomill, grön te, lakrits eller ingefära hjälper dig att hantera olika symtom av PCOS så som :

 • Minskar inflammation

 • Balanserar hormoner

 • Minskar ångest och depression

 • Stimulerar menstruation

 • Hjälper till med hirsutism (oönskad hårväxt)

 • Rik på antioxidanter

 • Ersätter söta drycker som läsk, juice etc.

 • Förhindrar oönskad viktökning

 • Minska matsuget

 • Förebygger & hanterar insulinresistens


Pepparmynta te

Pepparmynta är en av de bästa örtteerna för PCOS. Det är bra för att minska testosteronnivåer och hjälper till att minska hirsutism (oönskad manlig hårväxt i ansiktet, bröst och andra områden hos kvinnor).


En studie i Turkiet visade att kvinnor som drack 2 koppar pepparmynt te om dagen hade en betydlig minskning av fri testosteron i blodet och en ökning av LH är också känd som luteiniserande hormon, FSH också känd som follikelstimulerande hormon och estradiol.


Ta 4 - 5 färska pepparmynta blad eller 1 tsk torkad pepparmynta i en kopp och häll över ca 3 dl kokande vatten, låt te stå i 10 minuter. Njut 2 koppar om dagen.
Kamomill te


Kamomill är känd för sina lugnande egenskaper.

För kvinnor med PCOS visar studier att kamomillte har positiv effekt. Speciellt för kvinnor med menstruationsproblem som oregelbundna, svåra och smärtsamma blödningar verkar kamomillte antiinflammatorisk, hjälper att minska kramper och stimulerar menstruation.


Eftersom kamomill har en lugnade effekt är en kopp kamomillte innan läggdags en bra kompletterande del av en god sömnrutin.


Lider du under ångest och depression i samband med PCOS är det en bra idé att smutta på en kopp kamomillte då och då.


Grönt te


Grönt te är känd för sina positiva egenskaper inom viktminskning.

Det hjälper att stoppa socker & matsuget och det minska risk för insulinresistens.

Grönt te har dessutom den positiva effekt att minska testosteron nivåer i kroppen och har därmed motverka hirsutism. Akne och håravfall på huvudet kan bli positiv påverkad av grönt te.Lakrits te

Lakrits är en ört som är utmärkt för insulinresistens och balansering av testosteron & östrogennivåer. Det bekämpar också inflammation i kroppen.


Det finns som lakritsrot eller lakritspulver. Du kan ta lite av det (1/2 tsk) i en kopp varm vatten och låt stå i 10 minuter. Den har en naturlig söt träig smak.Ingefära te

Ingefära är känd för att vara antiinflammatorisk och smärtlindrande.


Om du lider av tunga smärtsamma eller oregelbundna perioder, konsumera regelbundet ingefära te (1-2 gånger om dagen). Det bidrar också till att öka cirkulationen i reproduktionssystemet, vilket hjälper till att främja fertiliteten.


Riva eller skär 1- 2 cm färsk ingefära i skivor och häll över varm men inte längre kokande vatten och låt stå i 10 minuter.
Ta dig medveten tid för dig själv när du dricker din te, sätt på en podcast som du gärna vill lyssna på eller lugnande musik, läs några rader i en bok eller färglägga en bild. Mindfulness är en viktig del inom behandling av PCOS.


2 181 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


Erica
Erica
Jan 21, 2022

Hej! vilket av alla dem téer skulle du rekommendera om man vill minska på testosteron nivån? Jag har besvärats av hårväxt på oönskade ställen som hakan och magen sedan jag gick upp i vikt.... det har fått mig tappa mitt självförtroende enormt. Skulle du säga pepparmyntsté är det bästa mot att sänka testosteron nivån?

Like
Franzi Holistic Body
Franzi Holistic Body
Jan 21, 2022
Replying to

Hej Erica, Ja precis i så fall skulle jag rekommendera pepparmyntte tre gå ger om dagen. Naturligtvis spelar också andra faktorer med in när det handlar om hårväxt. Om man sänker testosteron i kroppen med rätt kosthållning och träning ge det ännu bättre effekt 💗

Like
Post: Blog2 Post
bottom of page